Categorie: Blogger (page 1 of 2)

Non-dualiteit

 Non-dualiteit is een visie die uitnodigt tot onderzoek om inzicht te verkrijgen in wie je werkelijk bent en hoe het leven in jou werkt.

Om te beseffen dat het leven jou leeft, in plaats van jij het leven.

Geen jij en ik 

Non-duaal betekent dat er geen ‘jij’ en ‘ik’ is, dat is slechts de illusie van het ego. Het ego zorgt voor afgescheidenheid, eenzaamheid, angst, controlezucht en macht.

Allemaal één

Deze illusie voorbij zijn we allemaal één. Het is vooral onze duale taal die in strijd is met een non-duale werkelijkheid.

Ik wil je uitnodigen verder te kijken dan het door het ego gecreëerde verhaal.

Einstein was hier al mee bezig

“De mens ervaart zichzelf, zijn gedachten en zijn gevoelens, als iets wat gescheiden is van de rest – een soort optisch bedrog van zijn bewustzijn. Deze waan is als een gevangenis voor ons, waardoor wij onze persoonlijke wensen en affectie beperken voor een paar personen die het dichtst bij ons staan. Onze taak moet zijn onszelf uit deze gevangenis te bevrijden door de kring van ons mededogen uit te breiden en ALLE levende wezens en HEEL de natuur in haar schoonheid te omarmen”

Ego

Dingen persoonlijk maken is het talent van het ego, en de veroorzaker van alle ‘chaos’. Maar je bent niet je lichaam, je bent niet jouw denken en jouw emoties.

Jij bent dat waar alles in kan verschijnen en ook weer in kan verdwijnen.

Wil jij ook ontdekken wie jij bent? De mindfulcoach ondersteunt je daarbij.

 Voel je welkom

contactformulier

 

De regenboog

De regenboogbrug

Wanneer je een regenboog ziet dan zie je prachtige kleuren. Omdat de regenboog hemel en aarde verbindt wordt het ook wel de regenboogbrug genoemd.

Mythologie

In de mythologie is de regenboog altijd een teken van hoop geweest-een verbinding tussen hemel een aarde, een teken van harmonie en vrede.

In de Noorse mythologie verbond de regenboogbrug mensen met goden en vormde ze de schakel tot het Walhalla.

Bij de Hindoes schiep de godin Maya de wereld uit zeven sluiers met de kleuren van de regenboog.

De pot met goud aan het einde van de regenboog uit de Keltische mythologie symboliseert een soort Heilige Graal-het verloren vat van spirituele vernieuwing en vervulling.

Persoonlijk ontwikkeling

Ook een spirituele reis naar een transformatie van bewustzijn kan je voeren over deze regenboogbrug -die geest en stof, hemel en aarde, lichaam en geest met elkaar zal verbinden. En terwijl je transformeert, transformeer je de wereld.

Kleurrijke reis

Een spirituele reis is een kleurrijke reis, kleurrijk als het leven zelf.

Het is een alternatief voor de kleurloze, grijze mentaliteit. Van volwassenen in donkere maatpakken, rijdend in grijze auto’s over grijze wegen.

De zeven kleuren van de regenboog bieden ons bovendien een wereld met veel kansen en een gelukkiger leven.

 

 

 De regenboogbrug

Wanneer je op reis gaat door de vele dimensies van je eigen zelf, ga je over de regenboogbrug en transformeer je jezelf en de wereld. 

Wil jij ook op reis gaan en inzicht krijgen in je verleden, heden en toekomst?

De mindfulcoach kan jou daarmee ondersteunen en begeleiden.

Je kunt je aanmelden voor een gratis intake gesprek  via de mobiele telefoon 06-14799334 of via het contact formulier 

Voel je welkom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tevredenheid

Een van de grootste gunsten die je jezelf kunt geven is het leren tevreden te zijn.

” Éen druppel tevredenheid is meer dan geld en macht”

Verlangens

De grootste veroorzakers van frustratie en pijn in het leven zijn onbevredigde verlangens: het willen van dat wat niet in je bereik ligt en nooit zal liggen. 

Hiermee breng je jezelf onnodige pijn toe.

Het is aan jezelf je verlangens te beperken en juist dat te willen wat voor jou haalbaar is.

Rijkdom

Rijkdom is een begrijpelijk verlangen maar zie rijkdom niet als het hebben van goederen en geld, maar juist als het niets meer willen dan de dingen die je hebt.

Tevredenheid

Leer tevreden te zijn met dat wat voorhanden is, en je zult rijker zijn dan ooit.

Wil je meer weten

Neem dan contact op met de mindfulcoach via mobiel 06-14799334  of het formulier

Contact

 

 

 

 

Duizend mijl

Duizend mijl, bijna geen beginnen aan. Heb jij ook niet van die dingen waar je als een berg tegen op ziet. Hoe kom ik daar verder mee. Hoe kan ik daar verandering in brengen.

Wat is het dan dichtbij om maar helemaal niets te doen.

Ai

En dan weten we allemaal uit ervaring: van uitstel komt afstel. Met maar bespreken en piekeren hoe lang en hoe ver en hoe zwaar iets is, schiet niemand ook maar iets op.

De 1e stap

Wie dan denkt: duizend mijl…. dat kan ik volledig niet overzien, MAAR 1 stap. En dat niet morgen maar vandaag. Ja, dat moet toch lukken.

En dan is het interessant dat zelfs de langste en moeilijkste reis is begonnen met die ene stap. En daarna de tweede, de derde.

Actie

Wie dit begrijpt en doet, die komt tot actie. Die doet wat hij kan. Of het nu gaat om een moeilijke opgave. Of om nare verhoudingen waar heel veel aan moet gebeuren.

Voldoening

En het fijne is : ergens beginnen, iets aanpakken, doen we je kunt, dat geeft voldoening. En dat geeft energie voor de 2e stap, de 3e stap. En als je dan na een tijdje terugkijkt, dan sta je zelf verbaasd over die duizend mijl die je toch maar even hebt afgelegd.

Aanmelden

Wil jij meer voldoening en rust ervaren?  Neem gerust contact op met de mindfulcoach voor een (gratis) intakegesprek.

Contactformulier

 

 

 

 

 

 

Stilte retraite

Ik was op retraite met de sangha Zen Spirit  

Tijdens zo’n  (stilte) retraite ben je een aantal dagen in stilte bij elkaar. Door die dagenlange stilte word je niet afgeleid en blijf je bij jezelf. Helemaal alleen met wat er zich in jouw binnenste afspeelt. 

 Aandienen

Vreugdevolle gevoelens en ervaringen krijgen zo de ruimte maar ook het verdriet dat je zo lang had verstopt kan zich aandienen.

Mijn ervaring

Ook ik kwam deze keer verdriet tegen. Oud zeer dat een uitweg vond. 

Stilte

Het fijne van de stilte is dan dat er niemand meteen met oplossingen komt en ik alleen kon blijven zitten met mijn verdriet. Ook dat gaat namelijk gewoon voorbij.

Onderstaand gedicht van Hein Walter geeft het beste weer wat ik mij daar in stilte realiseerde.


Neergroeien

Op een dag wist ik het,
op een dag wist ik,

dit ben ik, zó moet ik zijn,
zó ben ik bedoeld,

niet meer, beter of anders,
maar zó als ik ben, is genoeg.

Ik weet het nog goed,
nog precies hoe het was,

hier, gezien, gewoon,
het kleed, de dingen,

maar anders, alles veranderd,
alsof ik gegroeid was en wakker

met alles verbonden,
de hemel mijn voeten

geworteld, open doorschenen
en nergens een stem

die zei dat ik dit of zus
verbeterd en grootser,

maar zo, natuurlijk,
eenvoudig gegeven –

dit is mijn leven.

Hein Walter

 

 

 

Mediteren

“Alleen maar verbinding maken”

Wat gebeurt er eigelijk als je mediteert?

Tijdens meditatie maak je verbinding met dat stukje binnenin jou dat er sinds je geboorte al was en waar mededogen en vriendelijkheid heerst.

Kijk bijvoorbeeld maar naar een berg

Een berg wordt niet bewogen door winden die er overheen waaien, of ze nu zacht of stormachtig zijn.

 

 

Kijk bijvoorbeeld maar naar de oceaan

En de oceaan gaat niet ten onder aan de golven aan de oppervlakte, of zij nu kalm of stormachtig zijn.

 

 

Op diezelfde manier blijft een aspect van onszelf on-aangetast, wat we ook ervaren.

Verdeeldheid

Meestal hebben we in plaats van een gevoel van verbinding eerder een gevoel van verdeeldheid. En zijn we niet in contact met onszelf.

Gedurende de dag ervaren we onszelf in een heleboel verschillende rolpatronen, misschien als partner, werknemer, vriend of dochter.

Als we alleen zijn hebben we een beeld van onszelf; als we met andere mensen zijn doen we dingen op een bepaalde manier, bij mensen die we niet kennen handelen we anders.

We voelen ons vervreemd van onszelf en daardoor komen onze vriendschappelijke gebaren naar anderen vaak voort uit eenzaamheid en angst.

Verbinding 

Wanneer we mediteren en verbinding maken is er niet zoiets als een onbekende, niet in onszelf en niet in anderen. Dan is er geen ruimte voor verdeeldheid en kun je geluk ervaren.

Dit geluk verandert ons innerlijk en betekent een ommekeer in ons perspectief op de buitenwereld. In feite verdwijnt de hele notie van ‘innerlijk’ en uiterlijk’.

Volledig in het huidige moment te verblijven is de bron van geluk.

Wil je meer weten?

Meld je gerust aan bij de mindfulcoach.

Voel je welkom.

contactformulier

 

 

 

Onder de boeddhistische paraplu

Op reis

Als mindfulnesstrainster en lifecoach heb ik vele (zij) wegen bewandeld om te komen waar ik nu ben.  Omdat het zenboeddhisme mij aantrok was ik op zoek gegaan naar Zen groepen waar ik mij zou kunnen aansluiten en waar ik mij ook thuis zou voelen.

Leraren(essen)

In die zoektocht ben ik  hele uiteenlopende leraren (essen) tegengekomen en regelmatig heb ik met verbazing gekeken en geluisterd. Een zenleraar vertelde zelfs aan een grote groep toehoorders, dat hij regelmatig verzoekjes kreeg van dames maar dat wij dames moesten weten dat hij al een vrouw heeft. Ik behoorde niet tot die groep dames die verzoekjes hadden ingediend daarom dacht ik; “ego ego ego. Hoe groot moet je zijn om opgemerkt te mogen”. worden? Tegelijkertijd was het mij meteen duidelijk dat ik in die groep niet op mijn plaats was. Ik heb daar wel veel  van geleerd. 

Meer persoonlijke achtergrond informatie 

Weerstand

Nu ken ik mezelf een beetje en ik weet dat ik altijd  in de weerstand schiet in  relaties en organisaties waar  een sterke hiërarchie of rangorde heerst. Dat heb ik mijn hele leven al gehad.

Onder de boeddhistische paraplu verblijven

Nu merk ik dat er ook  een hiërarchie is binnen de Boeddhistische wereld. Voor mij is dat dus een hele uitdaging maar die uitdaging  ga wel aan. Want onder de boeddhistische paraplu verblijven herinnert mij ook aan een diep vredig gevoel binnenin mij. En op die plek ben ik graag.

Weerstand onderzoeken

Daarnaast vind ik het ook interessant om mijn weerstand te onderzoeken.

Misschien kom ik er dan wel achter dat mijn weerstand helemaal niet nodig is. Of ontdek ik achterliggende emoties die ook ontdekt mogen worden.

Persoonlijke ontwikkeling

 Jezelf blijven ontwikkelen is wat mij betreft een teken van gezondheid want het houdt je alert en actief.

Wil jij je ook meer bezig houden met je  persoonlijke ontwikkeling, neem dan contact op met de mindfulcoach.

Contact

 

 

 

Autisme en mindfulness


 Klachten

Mensen met autisme hebben vaak moeite om zich staande te houden in de samenleving. Zij kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk overprikkeld raken of ervaren klachten van somberheid en angsten.

Informatieverwerking

Zij hebben een sterke neiging tot nadenken en op detailniveau analyseren van ( nieuwe ) informatie.  Ook kunnen mensen met autisme zich moeilijk ontspannen.

Onderzoek

Onderzoek ( van oa. Annelies Spek) heeft laten zien dat mindfulness mensen met autisme helpt doordat ze gemakkelijker gedachten loslaten, minder somberheidsklachten ervaren en beter in staat zijn om lichamelijke en psychische grenzen aan te voelen. 

Mindfulcoach zuidlaren

 Omdat mensen met autisme informatie op hun eigen specifieke manier verwerken, is het van belang dat zij de mindfulness-technieken op een passende manier aangeboden krijgen. Dat kan bij de mindfulcoachzuidlaren.

Een mindfulnesstraining  is om klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Prikkelgevoeligheid

Mensen met autisme zijn over het algemeen gevoelig voor geluid en licht. Het lukt hun niet deze prikkels te negeren. Bij mindfulness leer je je richten op een bepaald focuspunt (zoals je ademhaling). Telkens wanneer je afgeleid raakt, door bijvoorbeeld een geluid, keer je met je aandacht weer terug naar het focuspunt.

Somberheidsklachten

Wanneer mensen zich somber voelen hebben ze vaak de neiging om zich terug te trekken en veel te piekeren. ook gevoelens van vermoeidheid en de neiging om veel of juist weinig te eten passen hierbij. Mindfulness kan helpen de cyclus van sombere gedachten en gevoelens te doorbreken

Loslaten van gedachten

Veel mensen met autisme hebben moeite om hun gedachten over een bepaald onderwerp los te laten. Zij kunnen bijvoorbeeld na het zien van een interessant televisieprogramma nog dagen in hun hoofd bezig zijn met het plaatsen en ordenen van de informatie uit het programma.  Bij een mindfulnesstraining  leer je je aandacht actief te sturen. Door te oefenen met meditatie kun je steeds beter je gedichtencyclus doorbreken en loslaten.

Overbelasting

Voor mensen met autisme is het niet gemakkelijk om hun grenzen goed aan te voelen. Ze herkennen vaak de lichaamssignalen niet die horen bij overbelasting, of staan er onvoldoende bij stil. Bij de mindfulnesstraining leer je te focussen op je lichaam. Je krijgt oefeningen om je bewust te worden hoe het op dit moment met jou is.  


Bodyscan lang voor mensen met ASS

Wil je meer weten

Meld je gerust aan voor een gratis oriëntatiegesprek

Contactformulier

Depressie signalen

Signalen somberheid of depressie

Dit gaat over het herkennen van signalen van somberheid of depressie. Deze zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen en bij iedereen uit het zich weer op een andere manier.

Meestal is het een combinatie van signalen

  • Signalen in je gedrag kunnen zijn: slaapproblemen, eetproblemen, je terugtrekken, passiviteit of juist rusteloosheid.
  • Lichamelijke reacties kunnen zijn: veranderingen in eetlust, vermoeidheid en minder energie.
  • Gevoelens die kunnen optreden: neerslachtigheid, somberheid, prikkelbaarheid, minderwaardigheid, gebrek aan interesse of plezier, leegte, apathie en schuld.
  • Ook in je denken kun je veranderingen opmerken: terugkerende (negatieve) gedachten, piekeren, vergeetachtigheid, moeite met concentreren en beslissingen nemen.

Je kunt deze signalen als beschermsignalen zien: je lichaam en geest geven aan dat er iets aan de hand is. Wanneer je signalen negeert, kunnen de klachten erger of chronisch worden. Het herkennen van signalen van depressie is een eerste en belangrijke stap om te herkennen wanneer je stemming verslechtert. Wanneer je de signalen herkent, word je er vaak minder door overspoeld en weet je ook beter wat te doen.

Signalen leren herkennen is een onderdeel van de mindfulnesstraining.

Aanmelden bij de mindfulcoach

Gedicht liefde na liefde

Liefde na Liefde

Er komt een tijd
dat je opgetogen
jezelf zal begroeten als je aankomt
bij je eigen deur, in je eigen spiegel,
en elk zal glimlachen bij de begroeting van de ander
en zeggen, ga zitten .

Eet.
Je zult de vreemdeling weer liefhebben die je zelf was.
Geef wijn. Geef brood. Geef je hart terug
aan jezelf. Aan de vreemdeling die al je hele leven

van je houdt, maar die jij negeerde
voor een ander, die jou door en door kent.
Pak de liefdesbrieven van de boekenplank,

pak de foto’s de wanhopige krabbels,
pel je eigen beeltenis van de spiegel.
Ga zitten.
Geniet van je leven.

 


Derek Walcott

« Oudere berichten

© 2019

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑ Bewerkt door Ria Koetsier