Categorieën
Blogs

Emotie of gevoel

Wat voel ik
Verschil tussen emotie en gevoel

Emoties worden vaak verward met gevoelens terwijl daar wel degelijk een verschil tussen is.Gevoelens zijn dieper en stabieler dan emoties. Emoties ontstaan naar aanleiding van een bepaalde situatie. Je kunt bijvoorbeeld heel erg van iemand houden (gevoel) en toch boos en teleurgesteld zijn in die persoon (emotie).

Emoties

Emoties is een signaal dat er iets is dat je raakt.Een herinnering wordt aangeraakt en uitgelokt.Die herinneringen worden emoties. Die emoties kunnen bijvoorbeeld zijn; woede, angst, jaloezie, machteloosheid en verdriet.Emoties zijn over het algemeen duidelijk zichtbaar.Je verbleekt van schrik, loopt rood aan van woede, barst in tranen uit van verdriet enz. Je lichaam reageert op emoties door zichzelf in staat van paraatheid te brengen.Je hart klopt in je keel je gaat sneller ademen en je spieren zijn gespannen om te kunnen vluchten of  vechten. Emoties nemen je soms volledig in beslag en je kunt niet helder meer denken. Ze vertroebelen je blik en je doet dingen waar je soms later spijt van hebt.

Gevoelens

Gevoelens zijn van een andere aard en worden anders waargenomen. Gevoelens zijn rustiger en gelijkmatiger dan emoties.Gevoelens hebben te maken met intuïtie.Het aanvoelen van sferen.Het voelen van een klik of juist een onverklaarbare antipathie tegen een ander zonder dat daar een directe aanleiding voor is.Ook het geraakt worden door muziek, kunst of de natuur heeft te maken met gevoelens.Ze zijn minder vluchtig dan emoties en brengen je niet uit je gewone doen.

Bij het nemen van een belangrijke beslissing is het goed om je verstand en je gevoelens serieus te nemen. Als er veel emoties boven komen dan is het beter je beslissing uit te stellen tot je wat rustiger bent.

Wil jij onderzoeken en ervaren hoe jij beter om kan gaan met jouw (onverwerkte) emoties?

Meld je direct aan