Categorieën
Blogs

Leven is lijden

De basis van het boeddhisme zijn de 4 edele waarheden.

  1.  leven is lijden
  2.  er is een oorzaak voor dit lijden
  3. het lijden kan worden beëindigd
  4.  door het achtvoudig pas te volgen kun je lijden doen ophouden.

Klik hier voor meer informatie over de 4 edele waarheden. 

 lijden is angst, stress, ontevredenheid, gehechtheid, ziekte, verdriet.

Geluk 

Vanaf onze geboorte zijn we al op zoek naar geluk. De eerste tijd van ons leven zijn we met wat moedermelk al tevreden, maar naarmate we groter worden, groeien onze behoeften en verlangens. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, vinden de meesten van ons dat ze geen leuk werk hebben, geen leuke familie, of goede gezondheid hebben en  genoeg liefde en bewondering van anderen krijgen.

Pijn

Maar zelfs als alles meezit krijgen we uiteindelijk met pijn te maken. Mensen verschillen van elkaar in de hoeveelheid leed waarmee ze in hun leven te maken krijgen of in het soort leed, maar niemand van ons blijft van pijn gevrijwaard.

Onderlinge verbinding

Pijn en lijden is de gemeenschappelijke noemer die de mensheid onderling verbindt.

Pijn creëert een conflict tussen de manier waarop de dingen zijn en de manier waarop we zouden willen dat ze zijn, en dat zorgt ervoor dat ons leven onbevredigd aanvoelt.

Hoe sterker de wens dat ons leven anders is, hoe ellendiger we ons voelen.

De meeste mensen geloven dat ons geluk van externe factoren afhangt. Daarom zijn we ons hele leven bezig met genot te verkrijgen en pijn te vermijden. 

Geluk zit binnenin jou

Maar geluk is niet afhankelijk van externe factoren. Je kunt het binnenin jezelf vinden. Dat kun je doen door je aandacht te richten op wat er wel is. Daarvoor dankbaar te zijn. Je kunt ook naar  je eigen levenslessen en worstelingen kijken en daar compassie mee hebben.  

Zelfcompassie

Je kunt dan tijdens meditatie oefenen. Door b.v. een stressvolle situatie eens met zelfcompassie te bekijken.  Je kan dan de situatie eerst verzachten, dan kalmeren en tot slot alles toe laten. 

Geleide meditatie

Deze geleide meditatie kan jou wellicht daarbij helpen.

Verzachten, kalmeren, toelaten

Meer weten?