Categorieën
Blogs

Karakterstructuren

 

Ieder mens is uniek en er is niets verkeerdst aan je


Ons karakter is niet iets wat wij met de geboorte hebben meegekregen, net zoals blauwe ogen, blond haar of andere lichamelijke kenmerken. Een baby is niet nors of teruggetrokken, niet hysterisch of overheersend. De meeste baby’s zijn heel levenslustig.

Karakterstructuren

Karakterstructuren zijn manieren waarop de baby, kleuter of peuter heeft geprobeerd om zich aan te passen aan wat er van hem of haar werd verwacht of waarvan hij heeft ontdekt dat het het de beste gedrag was. 

Volwassenen

Dat kun je niet zeggen van van volwassenen. De meeste mensen zijn op latere leeftijd lang niet altijd levenslustig, maar ze zijn ingetogen, of misschien een beetje angstig van aard. Sommige baby’s van toen, zijn dominante mannen of vrouwen geworden. Andere voelen zich slachtoffer van hun omgeving of van de omstandigheden waarin ze leven. Weer andere mensen zijn juist meegaand van aard; zij passen zich het liefst een beetje aan de wensen van de anderen aan en daar voelen ze zich nog prettig bij ook. Allemaal verschillende karakters, die stuk voor stuk een relatie hebben met de ontwikkeling van het jonge kind.

Aanpassen en bepantsering 

iedereen heeft op een of andere manier  geleerd  om zich aan te passen. Zelfs kinderen die liefdevol zijn opgevoed. Die aanpassing zorgt er voor dat een deel van de aangeboren spontaniteit verloren is gegaan. Soms is die aanpassing wel erg ver gegaan Het kind heeft dan een stukje van zijn identiteit in moeten leveren. het aanpassingssysteem van toen  is op latere leeftijd een defensiesysteem geworden. Het gaat dan in de weg zitten. Het keert zich tegen je.

Grondlegger

Wilhelm Reich wordt gezien als de grondlegger van de karakterstructuren. Hij ontdekte dat er  zo’n 5 primaire karakterstructuren zijn die een mens kan ontwikkelen.

 

Het is echter Alexander Lowen die deze karakterologie verder uitgebouwd en verstaanbaar heeft gemaakt voor het breder publiek. Hij ging uit van het begrip Bio-energie: levenskracht of levensenergie.

Levensenergie

Als deze levensenergie vrij door het lichaam stroomt, zorgt het voor harmonie en welzijn. Maar het wordt beperkt als een opgroeiend kind zich tegen de onsympathieke buitenwereld, of tegen zijn eigen niet aanvaardbare emoties en/of gevoelens moet beschermen. Als een kind bv. gestraft wordt omdat het zijn woede of zijn willetje uit, zal het letterlijk zijn gevoel gaan onderdrukken of er onder houden, door zijn spieren aan te spannen. Als een kind angstig is omdat één van de ouders luid begint te schreeuwen tegen hem, zal deze angst zich zetten bv. in de buikspieren die worden aangespannen door de schrik. Na vele herhalingen wordt dit onderdrukkingsproces uiteindelijk een deel van de lichaamsstructuur. Dit wordt ook wel spierpantsering genoemd.

De vijf primaire karakterstructuren

 

Schizoïde karakterstructuur ( splitsing tussen denken en voelen, innerlijke leegte, doen alsof)

Orale karakterstructuur (altijd een gevoel hebben van tekort, eenzaamheid, stemmingswisselingen)

Psychopathische karakterstructuur ( behoefte om te domineren, alles controleren, alles zelf doen)

Masochistische karakterstructuur ( onderdrukken emoties, jezelf moeten bewijzen, alles slikken)

Rigide karakterstructuur (moeite met lichamelijk contact, ambitieus, agressief, wedijveren)

Je oorspronkelijke levensenergie

De oorspronkelijke levensenergie is verbonden met spontaniteit, het is nog wel aanwezig, maar soms diep verscholen. Om daar weer een beetje contact mee te maken, het onbevangen en intense plezier dat in de kern is opgeslagen weer voelen en kunnen uitleven, is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Gedicht

Je onbewuste is bereid
om het leven te accepteren zoals
het je overkomen is.
je kunt het transformeren in een nieuw licht, zodat je niet langer blijft steken
in waar je ooit begon.
Het is ermee als met de puntige dorens
die de begeleiders zijn
van sterke rozen.
De bloeiende rozenstruik
verspreidt zijn geur
tot ver in de omtrek

Nieuwsgierig?

Maak gerust een afspraak