Metta meditatie

Metta meditatie

Metta en of liefdevolle vriendelijkheid

Sangha Zenspirit
In de Sangha van Zenspirit.nl, maakte ik kennis met Metta. Dit is een systematische aandacht – meditatie beoefening waarin je  liefdevolle aandacht geeft aan jezelf, anderen en de rest van de wereld.

Gelukkiger voelen
Metta meditatie is dan ook een manier om ons gelukkiger te voelen. Het kan ons diepe genegenheid leren. Beginnend bij  onszelf en eindigend bij de hele wereld .

Grondslag Metta
De grondslag van Metta is te weten hoe we ons eigen vriend kunnen zijn. Een vriend is iemand die standvastig is in tijden van voorspoed en ook in tijden van tegenslag en ongeluk. Een vriend is iemand die behulpzaam is; die ons beschermt wanneer we niet in staat zijn voor onszelf te zorgen en die een toevlucht is wanneer we bang zijn.

Het gaat om de intentie

Maak je geen zorgen als je geen direct resultaat hebt. De intentie van liefdevolle vriendelijkheid is genoeg. Het gevoel kan later komen.

De Metta  oefening doen we systematisch.

  •  we beginnen voor onszelf
  • dan voor onze weldoener (iemand die veel voor ons heeft gedaan)
  • een vriend (kunnen ook dieren zijn)
  • iemand waar we een moeilijker liefdevolle vriendelijkheid voor kunnen voelen
  • een neutrale persoon (iemand waar we geen oordeel over hebben).
  • tenslotte voor een vijand (iemand met wie we in conflict waren. Iemand die we niet kunnen vergeven. Waar we bang voor zijn.

Via Zenspirit.nl kun je eventueel de CD van Zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker bestellen.

“Boeddha “
u kunt het hele universum naar iemand zoeken die u genegenheid en liefde meer verdient dan uzelf, maar u zult hem niet vinden.
Uzelf verdient uw eigen liefde en genegenheid net zo goed als alle andere in het hele universum”.