Categorieën
Blogs

Projecteren

 Projecteren

Het is mij wel eens overkomen dat iemand zonder directe aanwijsbare reden ineens ontzettend boos op mij werd.Daar was ik behoorlijk van geschrokken en vroeg mijzelf dan af wat ik toch fout had gedaan.

Inmiddels begrijp ik dat zo’n emotionele uitbarsting helemaal niet over mij ging maar juist over diegene die zo boos deed. Dat heet projecteren.

Wat is projecteren eigelijk 

Projectie is onder andere een term uit de psychologie. (Freud) Van projectie spreek je als men eigenschappen of emoties van zichzelf probeert te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders.

Projectie is een afweermechanisme

Bij projectie sta je niet meer open voor een gesprek, maar laat je je leiden door emoties en kan je veel onbedoelde schade aanrichten.Projectie is dan ook een afweermechanisme.

Je wordt door iets of iemand geraakt en je wilt de werkelijke pijn niet voelen, dus projecteer je deze op een ander.

Wees gewaarschuwd

Hoe meer emotie hierbij komt kijken, des te groter de projectie.Voel je dus negatieve emotie bij iemand, wees dan gewaarschuwd. het zou wel eens projectie kunnen zijn.

Kenmerkend van projectie is dat diegene die projecteert het zelf niet doorheeft.Pas als iemand diegene er op wijst, valt het op zijn plek. 

Leren je eigen projecties te zien

Je kunt leren om je eigen projecties te zien. Je start dan met het onderkennen van je eigen projecties. Dat is niet zo eenvoudig.Het zijn namelijk onbewuste processen die je niet snel doorhebt. Een tip is, om als je negatieve emoties over anderen hebt, eerst jezelf onder de loep te nemen en dan te onderzoeken of die emoties ook echt kloppen. Want als het om projectie gaat dan is één ding meer waar dan wat dan ook :”wat je zegt ben jezelf”.

Wil je meer weten en ondersteuning?

Neem direct contact op.