Categorieën
Blogs

Troost

Troost vinden

In deze coronatijd lees ik o.a. het boek “Geen dood en geen vrees” van Thich Nhat Hanh.

Het gaat over de uitspraak “iets manifesteert zich als de voorwaarden gunstig zijn. Dingen komen dan tevoorschijn. Wij zeggen dan dat iets bestaat.

Wanneer er een of twee voorwaarden ontbreken en iets zich niet op dezelfde wijze manifesteert, dan trekken ze zich terug. En bestaat het in onze ogen niet. Ze wachten op het juiste moment om zich weer te vertonen.

Bloemen

Denk hierbij eens aan bloemen en planten. In de winter zie je geen bloemen maar je weet diep van binnen dat ze er wel zijn. Want in het voorjaar en zomer bloeien ze weer. De omstandigheden zijn dan gunstig.

Verliezen van dierbaren

Hetzelfde gebeurt als we een dierbare verliezen. Als de juiste voorwaarden niet meer aanwezig zijn, trekt het leven zich terug.

Verlies van mijn moeder

Ik verloor mijn moeder toen ik net acht jaar oud was en heb daar vele jaren verdriet van gehad. Ik miste haar vreselijk en voelde mij alleen en eenzaam.

Mijn lichaam is niet alleen mijn lichaam

Wat ik niet wist en voelde was dat mijn lichaam niet alleen mijn lichaam is, maar een levende voortzetting van mijn moeder en vader, mijn grootouders en overgrootouders -van al mijn voorouders.

De quoot die hieronder staat is de tekst die precies weergeeft hoe ik nu het grote gemis ervaar.

De Quoot

“Mijn ‘voeten die ik zie als mijn voeten zijn eigenlijk’ onze voeten”

 Stelt mij gerust en troost mij.

Hopelijk troost het jou ook.