Categorieën
Blogs

Vrede

Om vrede uit te dragen moet je eerst vrede in jezelf vinden. Om innerlijke vrede te vinden moet je het verleden en de toekomst loslaten en leven in het hier en nu.

Vrede begint bij jezelf.

Mediteren

Om in het hier en nu te zijn mediteren we en oefenen we vanuit Boeddhistische grondregels (basisbeginsels). Dat wordt een beoefening genoemd.

 

Beoefening niet weten

De eerste grondregel niet weten kan misschien vreemd overkomen omdat het hebben van kennis in onze wereld zo hoog wordt aangeslagen. Maar in veel culturen wordt wijsheid (niet weten)  niet gelijkgesteld aan kennis, maar aan een open hart. Hoe zouden we trouwens kunnen weten wat er het volgende moment zal gaan gebeuren? 

Niet weten is een uitnodiging om vaststaande ideeën over anderen en onszelf op te geven en om ons open te stellen voor de spontane beginners geest.

Zen uitspraak. 

In de geest van een beginner zijn er oneindig veel mogelijkheden. In de geest van een specialist maar enkele.

Beoefening aanwezig zijn

Aanwezig zijn roept ons op om het lijden en de vreugde in de wereld te erkennen. Precies zoals het is, zonder oordeel of gehechtheid.

De ware aard van onze geest is als een oceaan: grenzeloos, volledig en van nature ongekunsteld. De meesten van ons kiezen voor een leven op een klein eilandje in die oceaan. Dit geeft hun een veilig gevoel en een herkenbaar referentiekader. Maar dan vergeten we voorbij dit schijnbaar stabiele en veilige landschap te kijken naar de enorme uitgestrektheid die wij in werkelijkheid zijn. 

Bedoefening liefdevol handelen

Liefdevol handelen vraagt van ons dat wij ons in de wereld steeds meer inzetten om anderen te bevrijden van lijden.

In het Boeddhisme omschrijven we liefde als ‘liefdevolle vriendelijkheid.’ Het is liefde voor alles en iedereen, belangeloos, zonder vooroordeel en zonder voorbehoud.

Om dit te oefenen is er Metta meditatie. Deze oefening van Metta helpt ons milder en meer accepterend te zijn naar onszelf en naar anderen.

Wanneer je dit gaat oefenen kan het zo zijn dat je niet meteen resultaat  ziet en voelt. Dit hoeft ook niet.Het is een proces. 

Wil je meer weten neem dan contact op met de mindfulcoach.